justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wystudzone najlepiej kroi się jeśli je odwrócimy jabłkami do góry. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

 

 

  • Mąka 5 łyżek
  • Cukier 5 łyżek
  • Jajka 5 sztuk
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Obsypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy.

Na koniec dodajemy po łyżce mąki i proszek. Delikatnie ubijamy masę.

Jabłka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wylewamy na nie ciasto. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
na pokrojone jabłka wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika