zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto cytrusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Owocowe ciasto, które posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają cytrusy

Ciasto cytrusek

Składniki:

Ciasto cytrusek

 

  • Ciasto:
  • 125 gram mąki zwykłej
  • 125 gram mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 250 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego

 

  • Masa:
  • Kostka miękkiego masła
  • 1 opkowanie budyniu smietankowego
  • 125 ml mleka
  • duża wyfiletowana pomarańcza

 

 

  • Polewa:
  • Szklanka cukru pudru
  • łyżka soku cytrynowego
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrusek
Ciasto:
Żółka ucieramy z cukrem pudrem. Dosypujemy mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziemniaczaną i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Ubite przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki pieczemy przez 30 minut w temp 160 C.

Masa:
Mleko zagotować, rozpuścić w nim budyń według przepisu.
Do ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Wrzucamy filety z pomarańczy i miksujemy tym razem na najmniejszych obrotach.

Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Smarujemy masą, i przykładamy górną część, na którą wylewamy lukier, zrobiony z szklanki cukru pudru wymieszanej z łyzką soku z cytryny. Na polany lukier wysypujemy drobno siekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.