misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ciasto cytrynowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis pochodzi z angielskiej ksiązki kucharskiej

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • 30 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • Piana
  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Wszystkie składniki zarobić jak na kruche ciasto. Wyłożyć do przygotowanej tortownicyo śr, 25 cm i podpiec 10 minut w 200*C.Wykonać masę . Sok , skórkę otartą cukieri wodę wymieszać dokładnie i zagotować. Gdy masa ostygnie wkręcić do niej stopniowo 4 żółtka.
Ubić pianę z 5 białek i cukru na sztywno.
Masę położyć na ciasto podpieczone , na masę równomiernie połozyć pianę i piec około 45 minut w gorącym piekarniku 190*C

Tagi:

ciasto