alinka23

alinka23

Kuchcik
[Przepisów: 0]

ciasto czarny las

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo mniam!! na serio;p

ciasto czarny las

Składniki:

ciasto czarny las

 

  • Składniki:

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody
  • 3 łyżki soku wiśniowego
  • 1 łyżka likieru wiśniowego

 

  • Masa

 

  • 2 szklanki wiśni ze słoika
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka likieru wiśniowego
  • 2 1/4 szklanki tłustej śmietany
  • 1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

ciasto czarny las
Sposób przygotowania:

* 1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
* 2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
* 3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
* Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
* Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
* 4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
* Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
* Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
* Zdjąć papier.
* 5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.

Masa:

* Osaczyć i wydrylować wiśnie.
* Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
* Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
* Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
* Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
* Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
* Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
* Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
* Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
* Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
* Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
* Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.