Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto czekoladowe na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowo - piernikowe ciasto - czyli szybkie i pyszne pozbycie się białek.

Ciasto czekoladowe na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe na białkach

 

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe na białkach
Czekoladę roztopić z kilkoma łyżkami mleka w kąpieli wodnej i ostudzić. W jednej misce wymieszać białka , miód , cukier i roztopioną czekoladę. W drugiej misce wymieszać kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę , sól i dodać do białek wymieszać i wlać margarynę. Dokładnie wymieszać a gdy będzie za gęste dodać kilka łyżek mleka. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 minut w temp 180 stopni. Do ciasta można dodać bakalie lub groszki czekoladowe.
Ciasto czekoladowe na białkach
W jednej misce wymieszać białka , miód , cukier i roztopioną czekoladę
Ciasto czekoladowe na białkach
W drugiej misce wymieszać kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę , sól
Ciasto czekoladowe na białkach
Wymieszaną mąkę dodać do białek wymieszać i wlać margarynę
Ciasto czekoladowe na białkach
Dokładnie wymieszać a gdy będzie za gęste dodać kilka łyżek mleka.