mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto czekoladowe z kremem i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, biszkoptowe ciasto z kremem budyniowym

Ciasto czekoladowe z kremem i śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem i śmietaną

 

  • 1 Biszkopt kakaowy
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 budyń
  • 3 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem i śmietaną
Biszkopt przekrawam wzdłuż na na pół. W jednej szklance zimnego mleka rozpuszczam budyń, resztę mleka wlewam do rondla i doprowadzam do zagotowania. Do zagotowanego mleka wlewam mieszankę budyniową, mieszam i gotuję do zgęstnienia. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń, ucieram. Kremem przekładam biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Ubitą śmietanę wykładam na wierzch ciasta. Wstawiam do lodówki.