iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto czekoladowo-kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest megawilgotne i bardzo smaczne, czekoladowe. Moja rodzina uwielbia to ciasto. Jest bardzo delikatne.

Ciasto czekoladowo-kajmakowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kajmakowe

 

  • Biszkopt:

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,|
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.
  • Masa:

 

  • puszka masy kajmakowej,
  • 1/2 litra śmietany 36 %,
  • 1 kostka masła,
  • łyżka żelatyny,|
  • 1/2 słoika powideł z owoców leśnych,
  • 1 szklanka świeżo parzonej gorzkiej kawy,
  • 15 bezików,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.
  • Polewa:

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1/2 kostki masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kajmakowe
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy cukier podczas ubijania. Dodajemy po jednym żółtku ubijając dalej. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem i kakaem. Dodajemy do masy. Dodajemy też wystudzoną czekoladę. Pieczemy biszkopt 30 minut w temp. 170 stopni. Dzielimy na dwie części. Masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy masą kajmakową. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do masy kajmakowej. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy pokruszone bezy. Biszkopty nasączamy kawą, smarujemy powidłami, przekładamy kremami. Robimy polewę: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z masłem oraz śmietaną. Dekorujemy ciasto Chłodzimy.