Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

ciasto cappucino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest dość pracochłonne, ale jest pyszne!

ciasto cappucino

Składniki:

ciasto cappucino

 

  • Składniki na biszkopt
  • Poniższe składniki potrzebne są w podwójnej ilości ( trzeba upiec dwa biszkopty)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

 

  • Masa:
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (pełnotłustego)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
  • 5 serków homogenizowanych waniliowych ( po 135g każdy)

 

  • Gotowa polewa czekoladowa
  • Kawa cappucino lub zwykła - do nasączenia biszkoptów
  • Paczka biszkoptów
  • Rum

Sposób przygotowania:

ciasto cappucino
Biszkopt: białka ubić  z cukrem dodać żółtka ;ucierać aż wszystko będzie puszyste. Dodać mąki i kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na prostokątną blaszkę. Upiec 2 takie biszkopty w temp. ok 180o C. Masa: żółtka zmiksować z masłem i cukrem pudrem, dodawać serki nadal ucierając. Następnie dodać mleko w proszku a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Na spód kładziemy jeden biszkopt nasączony kawą, na to nakładamy połowę masy, następnie biszkopty nasączone w rumie, pozostałą część masy i drugi biszkopt nasączony kawą. Na wierzch dajemy polewę czekoladową. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Smacznego!