katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto do kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do kawki,do herbatki i dla gości.

Ciasto do kawy

Składniki:

Ciasto do kawy

 

  • galaretka morelowa 2 szt
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

 

  • na ciasto

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 1 szkl
  • wiórki kokosowe 3/4 szkl
  • mak suchy 3/4 szkl
  • woda 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 1 op

 

  • na krem

 

  • budyń jasny 2 szt
  • mleko 2 1/2 szkl
  • cukier 4-5 łyżek
  • margaryna albo masło 1 szt 0,25

Sposób przygotowania:

Ciasto do kawy
Jajka wybijamy oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy oba cukry i żółtka. Dodajemy też wodę. Cały czas ubijamy. Mąkę łączymy z proszkiem, z makiem i wiórkami. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku i odstawiamy do stężenia. Ciasto musimy wystudzić i przekroić na połowy. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i studzimy. Miksujemy z masłem albo margaryną. Spodnią część ciasta smarujemy powidłami. Kładziemy krem budyniowy, następnie kładziemy tężejące galaretki i przykrywamy drugą połową ciasta. Polewamy polewą czekoladową.