Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a najbardziej z owocami :) Jako ,że mamy sezon śliwkowy użyłam do ciasta śliwek :)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

  • (na blaszkę keksówkę o wym.30x15 cm)

 

 

  • kruszonka:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy cukier,mleko,jajko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Śliwki oczyszczamy z pestek i kroimy w ćwiartki. Układamy na cieście. W misce mieszamy palcami mąkę z masłem i cukrem. Kruszonką posypujemy śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy już jest suche.