Kasia1903

Kasia1903

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto francuskie- Karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas pieczenia- ponad 60 min. 1 Szklankę wody i 12, 5 dkg margaryny doprowadzić do wrzenia.

Ciasto francuskie- Karpatka

Składniki:

Ciasto francuskie- Karpatka

 

  • 1 szklanka wody
  • 12, 5 dkg margaryny
  • 20 dkg mąki
  • 5 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie- Karpatka
Wodę z margaryną doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać mąkę i przez około 3 min. ucierać pałką na małym ogniu do utworzenia się kuli z masy. Do ostudzonego ciasta wbić 5 jajek ciągle ucierając mikserem. Na koniec dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dużą blachę wysmarować na niej połowę ciasta. Piec około 30 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza na złoty kolor, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i dosuszać jeszcze 10 min.