Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciasto jabłkowo orzechowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smakuje znakomicie z polewą i bez

Ciasto jabłkowo orzechowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo orzechowe

 

  • Ciasto:
  • 1 kg jabłek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 szklankI mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody;
  • ½ szklanki bakalii;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki oliwy;
  • Polewa orzechowa:
  • 20 dag orzechów włoskich pokrojonych;
  • 25 dag margaryny;
  • 8 łyżek cukru;
  • 6 łyżek słodkiej śmietany;
  • 1 kieliszek wódki lub rumu;
  • 1 paczka fig suszonych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo orzechowe
Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, zasypać cukrem, odstawić na 1 godz. do lodówki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną bułką tartą. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 2000 C ok. 40 min. Wystudzić.Masa orzechowa: Rozpuścić margarynę, dodać cukier, pokrojone orzechy i figi. Całość zagotować, zdjąć z ognia, lekko ostudzić i wyłożyć na ostudzone ciasto.Uwaga: Samo ciasto wyśmienicie smakuje polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.