Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto kakaowo-kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla wielbicieli słodkości

Ciasto kakaowo-kokosowe

Składniki:

Ciasto kakaowo-kokosowe

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6-7 łyżek cukru
  • 8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Wkładka kokosowa:
  • 25 dkg kokosu
  • 25 dkg cukru pudru
  • 5 białek
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • Łyżeczka żelatyny
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Reszta:
  • Polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada (ok. pół tabliczki gorzkiej)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-kokosowe
Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przekroić na pół. Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut) Masa: Żelatynę przygotować z 2 łyzeczek wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem, gdy podwoi swoja objętość dodać żelatynę. Przełozenie ciasta: biszkopt+ 1/3 masy+ wkładka kokosowa+ 1/3 masy+ biszkopt+ 1/3 masy+ polewa lub czekolada