klodczanka

klodczanka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Ciasto kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

troszeczke pracy ale jakie smaczne

Ciasto kawowe

Składniki:

Ciasto kawowe

 

  • Biszkopt kawowy:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA 250 g masła
  • 2 serki waniliowe (po 150g)
  • 120g mleka w proszku (niebieskIE 3/4 szklanki cukru pudru
  • Do nasączenia:
  • 50g kawy cappuccino (np. czekoladowe)
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe
I jeszcze:
okrągłe biszkopty( ok. 20 sztuk)
polewa czekoladowa
Robimy biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Następnie po jednym żółtku.
Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać.
Wlać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.

Robimy masę: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko.
Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić.
Przełożenie:
Biszkopt nasączony kawą
masa
biszkopty nasączone kawą włożyć w środek masy
polewa czekoladowa

Tagi:

biszkopt kawa