Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto kokosowe dla amatorów smaków kokosowych

Ciasto kokosowe

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • papier do pieczenia paclan

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Tortownicę o średnicy 26 cm wykladamy ppierem do pieczenia paclan. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mikserem miksujemy miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii, stopniowo dodając po jednym jajku.Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe i mleko kokosowe, jeszcze miksujemy. Masę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 1 godzinę. Po ostudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem, po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka