Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto korzenne ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami. Przyprawy korzenne nadają mu ciekawy smak. Podczas pieczenia po całym domu unosi się pyszny zapach.

Ciasto korzenne ze śliwkami

Składniki:

Ciasto korzenne ze śliwkami

Ciasto:

  • 3 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne ze śliwkami
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i przyprawy, dokładnie ubijamy.

2. Do masy dodajemy obie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.

4. Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przygotowane śliwki układamy na cieście.

5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z formy, kroimy i podajemy.