Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto leśny mech Di

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędnie pyszne ciasto, które przykuwa wzrok. Jest łatwe w przygotowaniu, a wyglądem przypomina prawdziwe cudo.

Ciasto leśny mech Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto leśny mech Di

 

  • Ciasto:
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • Ponadto:
  • owoce do dekoracji (w oryginale granat, użyłam jagód i owoców goi)

Sposób przygotowania:

Ciasto leśny mech Di
Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietan-fix Ponadto: owoce do dekoracji (w oryginale granat, użyłam jagód i owoców goi) Szpinak rozmrozić i odsączyć. Jajka zmiksować z cukrem powoli wlewając olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać szpinak i dokładnie połączyć (łyżką) go z ciastem. Masę przelać do tortownicy (o średnicy 26 cm) i piec ok 50 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po ostudzeniu od ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić go na talerzyku. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrami i śmietan-fixem. Śmietankę rozsmarować na cieście, posypać pokruszonym wierzchem i udekorować owocami.
Ciasto leśny mech Di