Sposób przygotowania:
Ciasto leśny mech Di
Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietan-fix Ponadto: owoce do dekoracji (w oryginale granat, użyłam jagód i owoców goi) Szpinak rozmrozić i odsączyć. Jajka zmiksować z cukrem powoli wlewając olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać szpinak i dokładnie połączyć (łyżką) go z ciastem. Masę przelać do tortownicy (o średnicy 26 cm) i piec ok 50 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po ostudzeniu od ciasta odciąć wierzch i rozdrobnić go na talerzyku. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrami i śmietan-fixem. Śmietankę rozsmarować na cieście, posypać pokruszonym wierzchem i udekorować owocami.
marietta