Remik1515

Remik1515

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 311]

Ciasto piernikowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na poczatek do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao, mleko, gotować około 10 minut, ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę wymieszaną z p

Ciasto piernikowo-serowe

Składniki:

Ciasto piernikowo-serowe

 

  • 300 g masła
  • 400 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 10 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mleka
  • 1 kg sera zmielonego
  • 150 ml śmietanki
  • 400 g cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek rodzynek
  • 500 g masy makowej

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowo-serowe
Na poczatek do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao, mleko, gotować około 10 minut, ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, żółtka, dokładnie wszystko wymieszać, dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Do zmielonego sera dodać śmietankę, mąkę ziemniaczaną, żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rodzynki i sztywno ubitą pianę z białek,wszystko wymieszać. Przygotowany ser wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na ser łyżką układać porcje gotowej masy makowej. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 185 stopni około 40 minut. Smacznego!:)