aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto pleśniak to smaczne ciasto ze wysmażoną marmoladą z jabłek lub ze swieżymi jabłkami, jak kto woli!

Ciasto pleśniak

Składniki:

Ciasto pleśniak

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru kryształowego
  • 1 mały słoik powideł lub marmolady jabłkowej lub jabłka
  • 1 opak. kisielu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak
Z margaryny, żółtek mąki pszennej i proszku do pieczenia robimy ciasto na stolnicy. Następnie dzielimy je na trzy części (jedna ma być większa i dwie mniejsze). Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao. Największe ciasto dajmy na foremkę i przykryjmy je jabłkami lub powidłem jabłkowym.

Na jabłka ścieramy ciasto kakaowe. Następnie z białek i cukru ubijamy pianę, którą mieszamy z kisielem i dajemy na starte ciasto kakaowe i po wierzchu ścieramy ciasto jasne.

Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 180'C.

Tagi:

ciasta