SUPERPRZEPIS

Ciasto pomarańczowe

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Ciasto, które kusi kolorem i smakiem. Bardzo lubię takie ciasta, które możemy przygotować na różne okazje.

Składniki:

Ciasto pomarańczowe

Biszkopt kawowy

  • jajka- 7 szt
  • cukier -1 szklanka
  • mąka -1 szklanka
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • kakao -2 łyżki

Masa budyniowa :

  • sok Kubuś - 900 ml
  • budyń waniliowy - 3 opak bez cukru

Pianka śmietankowa :

  • śmietana kremówka 36 % - 1,5 szkl
  • galaretka agrestowa - 1 opak
  • woda gotowana - 1 szkl

Dodatkowo :

  • posypka czekoladowa, pomarańczowa do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowe
Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Masa budyniowa:

Do wysokiego naczynia , wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta.

Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia.

Pianka śmietankowa:

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta posypką czekoladową, odstawić do lodówki.
Ciasto pomarańczowe
Z przygotowanych składników zrobić ciasto biszkoptowe
Ciasto pomarańczowe
Ciasto zostało wylane do formy i upieczony został biszkopt
Ciasto pomarańczowe
Z przygotowanych składników ugotowałam budyń kubusiowy
Ciasto pomarańczowe
Śmietankę kremówkę ubiłam na sztywno z galaretką