anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne zaraz po upieczeniu, ale również na drugi i trzeci dzień. Oczywiście, jeśli jeszcze zostanie, choć kawałek.

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką

 

  • CIASTO NA SPÓD:
  • mąka 3,5 szk.
  • cukier 3/4 szk.
  • masło 250 g
  • żółtka 5 szt.
  • jogurt naturalny 2 płaskie łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • PONADTO:
  • czarna porzeczka ½ kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • KOKOSOWA PIANKA:
  • białka 5 szt.
  • cukier puder 2 łyżki
  • sól szczypta
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 100 g

 

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z kokosową pianką
Miękkie masło utrzyj na gładki, puszysty krem dodaj cukier i ciągle ucieraj. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawaj do kremu cały czas ucierając. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Z ciasta zrób kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
Ciasto podziel na dwie części, jedną częścią wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem.
Oczyszczone i osuszone czarne porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozłóż równą warstwą na cieście. Na tu ułóż drugą część ciasta.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj sok z cytryny i ubijaj, sztywną i lśniącą pianę. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj delikatnie z pianą. Ubitą pianę ułóż na cieście.
Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut.
Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno rumieniło od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej.

Tagi:

ciasto