paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto salceson w czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z czereśniami i wiśniówką łatwe i lekko wilgotne.

Ciasto salceson w czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto salceson w czereśniami

 

  • 2,5 szklanki mąka
  • 200 g margaryna
  • 1 szklanka cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda
  • 2-3 łyżki wiśniówka
  • 5 sztuk jajka
  • 2-3 łyżki kakao
  • czereśnie

Sposób przygotowania:

Ciasto salceson w czereśniami
Czereśnie opłukać i wydrylować. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, oraz sodę wymieszać ze sobą w misce. Do drugiej miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić jajka z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo małymi porcjami dodawać sypkie składniki wymieszane ze sobą. Na koniec wlać roztopioną i przestudzona margarynę i wymieszać ciasto. Dodać wiśniówkę i czereśnie ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Ciasto salceson w czereśniami
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, oraz sodę wymieszać ze sobą w misce. Do drugiej miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić jajka z cukrem na puszystą jasną masę i stopniowo małymi porcjami dodawać sypkie składniki wymieszane ze sobą.
Ciasto salceson w czereśniami
Na koniec wlać roztopioną i przestudzona margarynę i wymieszać ciasto.
Ciasto salceson w czereśniami
Dodać wiśniówkę i czereśnie ponownie wymieszać.
Ciasto salceson w czereśniami
Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Tagi:

jajko jajka