madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto serowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pracochłonne, ale bardzo dobre ciasto.

Ciasto serowe

Składniki:

Ciasto serowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe
Przygotowanie ciasta czekoladowego: żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę natomiast rozpuszczamy wraz z 4 łyżkami mleka w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie żółtka łączymy z wystudzoną czekoladą i delikatnie dodajemy również pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy, aby składniki ciasta czekoladowego się ładnie połączyły. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x40 cm. Gdy ciasto będzie już upieczone odstawiamy je do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Natomiast jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na parze. Gdy masa jajeczna będzie już gotowa wlewamy porcjami rozpuszczoną białą czekoladę oraz żelatynę, pamiętając o tym, aby stale miksować. Następnie ser chwilę miksujemy, a następnie porcjami dodajemy masę czekoladowo-jajeczną. Kolejnym krokiem w przygotowaniu tego ciasta jest ubicie na sztywno schłodzonej śmietany. Gdy śmietana będzie już ubita, to wtedy ostrożnie, porcjami dodajemy ją do masy serowo-czekoladowej. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze stężała. W tym czasie brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na półplasterki. Układamy je na zastygniętej masie serowo-czekoladowej. Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy będą już tężejące, zalewamy nimi brzoskwinie i odstawiamy ponownie do lodówki, aby całość ładnie stężała.