Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki deser serowo-czekoladowy z kremem rozpływa się w ustach

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Składniki:

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

 

  • Ciasto serowe:
  • 50 dkg białego sera
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • Ciasto czekoladowe:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 40 dkg drylowanych wiśni
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami
Ciasto serowe: Ser zmielić, następnie zmiksować z cukrem, dodać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie pianę połączyć z masą serową. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto serowe wylać na blachę i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto czekoladowe: Całe jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy do jajek. Wlewamy olej i całość mieszamy. Masę czekoladową wylewamy na wyjęte z piekarnika ciasto serowe, na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy całość 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy: Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i masłem. Miksując, dodajemy po łyżce budyniu. Krem nakładamy na ostudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy krem zastygnie, ciasto polewamy polewą czekoladową.