Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto Toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dla cierpliwych - musi przeleżeć noc w lodówce :)

Ciasto Toffi

Składniki:

Ciasto Toffi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Toffi
Mleko w puszce wstawiamy do garnka z wodą o gotujemy około 3 godziny(najlepiej to zrobić dzień wcześniej).

W miseczce mieszamy mąkę,cukier waniliowy,sodę . Wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miód,jajka i pokrojoną w kawałeczki margarynę(lub roztopioną). Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części,każdą z nich osobno rozwałkowujemy i przenosimy na 2 blachy. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Najlepiej najpierw upiec jeden,a później następny placek. wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno,na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Tym kremem przełożyć dwa,zimne placki. Na wierzchu rozsmarować ugotowane mleko z puszki. Posypać posiekanymi orzechami

Ciasto wstawić do lodówki,aż zmięknie(najlepiej na całą noc)