SUPERPRZEPIS

Ciasto uśmiech Klary

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasto uśmiech Klary

Ciasto Uśmiech Klary- ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Idealny deser do kawy.

Składniki:

Ciasto uśmiech Klary

Biszkopt kawowy

  • 5 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 czubata szklanka mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,

Masa chałwowa

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 300 g masła,
  • 150 g chałwy np. mlecznej,

Dodatkowo

  • 100 ml mocnej kawy parzonej,
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,

Sposób przygotowania:

Ciasto uśmiech Klary

Przygotowanie biszkoptu kawowego

Ciasto uśmiech Klary
Z podanych składników piekę biszkopt. Przekrawam go i nasączam kawą.

Biszkopt: Białka ubijam za szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną.

Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po przestudzeniu biszkopt kawowy przekrawam na dwa równe blaty.

Biszkopty nasączam zimną mocną, kawą parzoną.

Przygotowanie masy chałwowej

Ciasto uśmiech Klary
Gotuję budyń. Zimny budyń ucieram z chałwą i masłem.

Z mleka, cukrów i budyni gotuję gęsty budyń. Odstawiam na przestudzenia. Miękkie masło ucieram z chałwą. Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce budyniu.

Przełożenie ciasta

Ciasto uśmiech Klary
Masą przekładam na ciasto. Na wierzchu układam biszkopty.

Masę dzielę na dwie części- większą i mniejszą w proporcji 2/3:1/3. Większą częścią masy przekładam biszkopty. Mniejszą cześć rozsmarowuję na wierzchu ciasta.

Na masie układam biszkopty.

Polewa

Ciasto uśmiech Klary
Czekoladę rozpuszczam. Polewą polewam wierzch ciasta.

Czekoladę gorzką łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na biszkoptach robię z czekolady esy floresy.

Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki, a następnie kroję na porcje.


Tagi:

ciasto