jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyjątkowe ciasto na różne okazje

Ciasto w kratkę

Składniki:

Ciasto w kratkę

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • PIANA:
  • 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto w kratkę
CIASTO:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier i po 1 żółtku, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec na złoty kolor.
MASA:
Żółtka wymieszać z mąką i z mlekiem, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.
PIANA:
W wodzie rozpuścić żelatynę, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlaćć ostudzoną żelatynę, mieszać i wyłożyć na masę.
POLEWA:
Margarynę roztopić dodać kakao, cukier, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać, wylać na pianę.