MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto z czereśniami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, delikatnie wilgotne ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką.

Ciasto z czereśniami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czereśniami.

 

  • Zaczyn:
  • 35 g drożdży świeżych
  • 50ml ciepłego mleka
  • 60 g mąki
  • szczyptę cukru
  • Ciasto:
  • 50ml mleka ciepłego
  • 50g cukru kryształu
  • 16g cukru waniliowego
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 450g maki pszennej
  • 1kg czereśni
  • Kruszonka:
  • 150g maki
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 120g mała

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami.
Przygotowujemy zaczyn: do miski wsypujemy mąkę, cukier mleko, drożdże , wymieszać i dokładnie połączyć składniki, odstawić na 20 minut. Następnie do gotowego zaczynu wlewamy mleko, rozpuszczone ciepłe masło,wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier , sól i łączymy składniki , wyrabiamy około 10 minut.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. około 1 godzinę.Przygotować kruszonkę: do miski wsypujemy suche składniki -mąkę, cukry i zalewamy ciepłym masłem, łączymy wyrabiając kruszonkę. Czereśnie opłukujemy i drylujemy z pestek. Gotowe ciasto przekładamy na blachę w wymiarach:32cm X 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.Układamy czereśnie, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z czereśniami.
W misce przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto z czereśniami.
Do zaczyny dodajemy mąkę,jajka,cukier,masło, sól, mleko.
Ciasto z czereśniami.
Czereśnie opłukujemy i drylujemy z pestek.
Ciasto z czereśniami.
Do formy wlewamy ciasto, układamy czereśnie, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia.