Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wilgotne ciasto mocno kakaowe z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Proste, mało pracochłonne i pyszne.

Ciasto z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki marmolady
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • polewa czekoladowa - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną
Palmę roztopić, przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać kefir, roztopioną palmę, jajka i marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 21x26 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto dobrze ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fixy. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Polać dowolną polewą czekoladową.
Ciasto z bitą śmietaną
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Ciasto z bitą śmietaną
Jajka palma marmolada i kefir dodane do suchych składników.
Ciasto z bitą śmietaną
Ciasto przełożone do blaszki i upieczone.
Ciasto z bitą śmietaną
Śmietana ubita z cukrem pudrem i śmietan fixem rozłożona na cieście.

Tagi:

jajko jajka