beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Ciasto z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto z kremem i galaretką.

Ciasto z galaretką

Składniki:

Ciasto z galaretką

 

  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki
  • budyń 2 opakowania
  • mleko 1,75 szklanki
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • czekolada 1/2 tabliczki
  • margaryna 1 kostka
  • galaretki owocowe 2 opakowania
  • poncz 1 szklanka
  • polewa czekoladowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką
Wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i ubić na puszystą masę. Dodajemy wodę i musimy wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na przygotowaną dużą blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok 30 min w 180 st. Rodzynki płuczemy i sparzamy. Galaretki rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wody każdą .mogą być dwa kolory. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gotujemy budyń na mleku i studzimy. Utrzeć z margaryną na gładką masę. Do kremu dodajemy połamaną drobno czekoladę i przygotowane rodzynki. Wystudzone ciasto przekrawamy na połowy i lekko nasączamy ponczem. Na jedną połowę wykładamy krem i wyrównujemy Wylewamy tężejące galaretki. Przykrywamy drugą połową ciasta i polewamy polewą.