Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwaśna żurawina, czekoladowe ciasto i waniliowy krem idealna pyszna kompozycja.

Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną

 

 

  • Krem waniliowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g miękkiego masła

 

  • Oraz:
  • czekolada
  • kilka suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną
Ciasto: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, i dodać do masy. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę białą wyrównać powierzchnie a następnie masę kakaową rozsmarować na białej tworząc fale. Na ciemne ciasto posypać żurawinę i lekko ją docisnąć.Przykryć papierem do pieczeni i piec ok 45 minut w temp 180 stopni. Ostudzić. Krem: Budyń wymieszać w 1/4 szkl mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodać zimny budyńKrem wyłożyć na ostygnięte ciasto i posypać startą czekoladą i ozdobić żurawiną. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i mleko.
Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę białą wyrównać powierzchnie a następnie masę kakaową rozsmarować na białej tworząc fale.
Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną
Krem wyłożyć na ostygnięte ciasto i wyrównać powierzchnie
Ciasto z kremem waniliowym i żurawiną
Posypać startą czekoladą i ozdobić żurawiną