Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z kruszonki z dodatkiem orzechów w połączeniu z jabłkami i cynamonem to smaczna szarlotka w innej wersji.

Ciasto z orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z orzechową kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechową kruszonką
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić. Orzechy włoskie posiekać nożem na desce. Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać. Połączyć z orzechami i palcami wyrabiać do powstania kruszonki. Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy, wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. 
Ciasto z orzechową kruszonką
Pokrojone jabłka rozgotować dodać bułkę tartą cukier i cynamon
Ciasto z orzechową kruszonką
Masło z mąką żółtkami i cukrem dokładnie posiekać
Ciasto z orzechową kruszonką
Dodać posiekane orzechy i połączyć z kruszonką
Ciasto z orzechową kruszonką
Połowę kruszonki wsypać do formy wyłożyć jabłka przykryć pozostałą kruszonką