aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto jabłkowo piernikowe!

Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową

Składniki:

Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 1/4 szkl miodu sztucznego
  • 1/4 szkl esencji herbaty
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • Masa z jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Masa wiśniowa:
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 30 dag dżemu z wiśni
  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • do dekoracji cukier puder
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, następnie dodajemy mąkę pszenna wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Mieszamy dodajemy miód sztuczny i zimną herbatę. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy ją do ciasta. Pieczemy 2 placki każdy do 25 minut w 180 stopniach. W dużej formie. Masa z jabłek: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na dużej tarce, smażymy z cukrem. Pod koniec dodajemy galaretkę i nadal smażymy, aby jabłka trochę się rozpadły. Masa wiśniowa: W niedużej ilości mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem, na końcu dodajemy zmiksowany w osobnym naczyniu dżem. Przełożenie ciasta: Ciasto- 1/4 masy wiśniowej- masa z jabłek- biszkopty namoczone w chłodnej galaretce cytrynowej przygotowanej wg. przepisu, ułożone na ukos na jabłkach- w luki pomiędzy biszkoptami dajemy pozostałą galaretkę cytrynową (tężejącą)- masa wiśniowa- ciasto- dowolna dekoracja