Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto z polewą karmelową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z wspaniała karmelową polewą

Ciasto z polewą karmelową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z polewą karmelową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • Polewa:
  • ¾ szklanki brązowanego cukru
  • 200 ml śmietany 36%
  • Orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z polewą karmelową
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół. Przygotowac budyń. Przestudzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyzce budyniu cały czas miksując. Przełożyc biszkopty. Cukier wsypac do rondla i podgrzac gdy się rozpuści dodac śmietanę i energicznie wymieszać. Lekko przestudzić i polac na biszkopt. Posypac pokrojonymi orzechami.
Ciasto z polewą karmelową
Etap 1
Ciasto z polewą karmelową
Etap 2
Ciasto z polewą karmelową
Etap 3