Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty i smaczny biszkopt z owocami i galaretką przełożony kremem

Ciasto z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z truskawkami i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 masło

 

  • owoce - truskawki około 40 dag
  • 3 galaretki czerwone np truskawkowe bądź poziomkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i galaretką
Pieczemy biszkopt: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, żółtak oddzielamy od białek z których ubijamy pianę dodając szczyptą soli, kiedy piana jest sztywna dodajemy po troszkę cukiero puder a następnie po jednym żółtku stale miksując, następnie  pomału przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika na 175 stopni na około 30 min ( oczywiście temperatura w zależności od piekarnika u niektórych może to być 180 stopni a u innych 150 )Krem: z mleka, mąki i budyniu gotujemy krem, który następnie studzimy. W tym czasie masło ucieramy z cukrem pudrem, gdy krem jest zimny dodajemy do masła i ucieramy na puszysta masę.Kiedy biszkopt jest zimny ścinamy delikatnie górę ciasta, następnie nakładamy krem, truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką. ( 3 galaretki rozpuszczamy w 1 l wody) Pozostawiamy w lodówce do zastygnięciaSmacznego.
Ciasto z truskawkami i galaretką
Składniki potrzebne do upieczenia ciasta z truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką
Składniki potrzebne do upieczenia ciasta z truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką
Biszkopt przełożony kremem z ułożonymi truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto zalane tężejącą truskawkową galaretką - palce lizać!