top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto zebra(5)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto zebra cieszy oko swoimi dwukolorowymi pasami, świetnie nadaje się do podawania wraz z kawą.

Ciasto zebra(5) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto zebra(5)

 

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • 3-4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra(5)
Jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dosypujemy do utartych jajek ciągle miksując.Stopniowo dodajemy oleju ciągle miksując.Po dodaniu całego oleju dodajemy stopniowo wodę, ciągle miksując.Masę należy podzielić na dwie równe porcję.Gdy ciasto jest zbyt gęste przed rozdzieleniem należy dodać wodę, gdy dodajemy wodę też należy pilnować by ciasto nie było zbyt rzadkie. Po rozdzieleniu do jednej części dodajemy kakao, do drugiej odrobinę mąki. Zasada jest taka: jeżeli dodaliśmy 1 łyżkę kakao do jednej części, do drugiej dodajemy łyżkę mąki.Tak przygotowaną masę nakładamy po łyżce na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszce. Jedna łyżka ciemnej i na to łyżka jasnej. Stopniowo kładąc porcję na siebie ciasto będzie rozlewać się po blaszce tworząc piękne biało-brązowe pasy.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut, nie otwierając piekarnika.
Ciasto zebra(5)
Ubijamy jajka wraz z cukrem na gładką, puszystą masę.
Ciasto zebra(5)
Dodajemy mąkę, ucieramy, następnie dodajemy olej i wodę.
Ciasto zebra(5)
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej zaś mąkę.
Ciasto zebra(5)
Na blaszkę nakładamy po porcji ciasta jasnego i ciemnego. Efekt końcowy wygląda genialnie.