Cudo czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kuszące ciasto dla gości.

Cudo czekoladowe

Składniki:

Cudo czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3/4 l mleka+kilka łyżek
  • kostka masła
  • 2 budynie waniliowe
  • po 10dag gorzkiej i mlecznej czekolady
  • 6-10 łyżek cukru
  • Pianka:
  • 2 śmietan-fiksy
  • 1/3l śmietany 30%
  • 10dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Cudo czekoladowe
1. Ciasto: Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto pieczemy ok. 30minut w 180 stopniach (forma ok. 35x24cm) 2. Masa: Budynie gotujemy z cukrem na mleku, studzimy i miksujemy z masłem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka. Dodajemy do masy budyniowej, mieszając. 3. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą. Śmietanę ubijamy i dodajemy w trakcie śmietan-fiksy, smarujemy wierzch. Wiórki prażymy na patelni na złoty kolor , studzimy, posypujemy ciasto.