SUPERPRZEPIS

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym

  • 1
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Cukinia w panierce z sosem jogurtowym

Pyszna zarówno jako przekąska lub danie obiadowe. Najlepiej ją przygotować z młodej i niedużej cukinii o miękkiej skórce.

Składniki:

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym

Składniki

Sos tzatziki

  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ogórek
  • łyżka przyprawy "tzatziki"

Sposób przygotowania:

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym

Przygotować jogurt:

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym
Startego ogórka, jogurt i koperek wymieszać

Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po chwili odcisnąć sok. Dodać jogurt, przyprawę tzatziki, koperek i wymieszać. Odstawić do lodówki.

2

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym
Plasterki cukinii panierować w jajku i bułce

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Jajka rozbełtać w miseczce, dodając sól i pieprz do smaku. Plasterki cukinii panierować w jajku i bułce, czynność powtórzyć.

3

Cukinia w panierce z sosem jogurtowym
Usmażone talarki cukinii odsączyć na papierowym ręczniku

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć plasterki cukinii na złoty kolor. Usmażoną cukinią odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłą podawać z sosem tzatziki.


Tagi:

cukinia