Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiełbaski w sosie pomidorowym posypane curry to słynne niemieckie danie, serwowane najczęściej z frytkami lub bułką, sprzedawane głównie na ulicach, doczekały się nawet muzeum w Berlinie

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry

 

  • 1 pętko kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 500g przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki sosu worchesteire,
  • szczypta chili,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. W tym czasie przygotowujemy kiełbaski. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni lub grillujemy. Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Sos doprawiamy do smaku. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub bułką/pieczywem. Smacznego :)
Currywurst czyli niemieckie kiełbaskie z curry
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy ją na patelni
Currywurst czyli niemieckie kiełbaskie z curry
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju
Currywurst czyli niemieckie kiełbaskie z curry
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut

Tagi:

sosy kielbasa