SUPERPRZEPIS

Cuszima jagodowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Cuszima jagodowa Więcej zdjęć (5)

Pyszne ciasto, które cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Idealne do kawy. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Składniki:

Cuszima jagodowa

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Masa jagodowa:
  • 60 dag jagód
  • 3 opakowania galaretki fioletowej
  • Masa śmietanowa:
  • ½ lita śmietany kremówki
  • 1 opakowanie galaretki fioletowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Cuszima jagodowa
Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt jasny: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj. W odlanym mleku wymieszaj budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i chwilę pogotuj. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj zimny budyń i razem utrzyj. Masę wyłóż na ciemny biszkopt. Masa jagodowa: Jagody zmiksuj blenderem. Mus przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wyłóż na ciasto. Ułóż biszkopty i wyłóż pozostałą masę. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretę i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Na wierzch połóż jasny biszkopt. Ciasto polej polewą. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt
Cuszima jagodowa
Pieczemy jasny oraz ciemny biszkopt. Studzimy.
Cuszima jagodowa
Gotujemy budyń. Miksujemy z masłem. Masę wykładamy na biszkopt.
Cuszima jagodowa
Przygotowujemy masę jagodową. Wykładamy na ciasto. Układamy biszkopty.
Cuszima jagodowa
Przygotowujemy masę śmietanową. Wykładamy na ciasto.