kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cytrusowy syrop lawendowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Syrop z lawendy jest przepyszn i ma wiele zalet pod kątem zdrowotnym. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej

Cytrusowy syrop lawendowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrusowy syrop lawendowy

 

Sposób przygotowania:

Cytrusowy syrop lawendowy
Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie na noc. Po tym czasie przecedzamy i ponownie podgrzewamy. Gorący syrop wlewamy do buteleczek. Nie wymaga pasteryzowania.
Cytrusowy syrop lawendowy
Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok.
Cytrusowy syrop lawendowy
Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop.
Cytrusowy syrop lawendowy
Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu.