Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybko i smacznie. Deser na szybko.

Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki

 

  • 12,5 dkg margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków musli
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,7 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z dodatkiem cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka na budyń
  • 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku malin

Sposób przygotowania:

Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Na mleku gotujemy budyń. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, musli łączymy w jednej miseczce. W drugiej zaś łączymy składniki mokre: rozpuszczoną wcześniej margarynę, jajko, mleko, sok, sok z cytryny. Suche składniki łączymy z mokrymi. Do papilotek wykładamy po 2 łyżeczki ciasta na muffiny, łyżeczkę przestudzonego budyniu. Budyń przykrywamy łyżeczką ciasta. Muffiny pieczemy przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni.
Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Łązenie ze sobą sypkich składników na muffiny.
Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Łączenie ze sobą mokrych składników na muffiny.
Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Wykładanie budyniu na porcję ciasta na muffinki.
Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Przykrywanie budyniu ciastem muffinkowym.