Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cytrynowe muffinki z dodatkiem nutelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki nutelli muffinki pięknie rosną i nabierają całkowicie nowego smaku

Cytrynowe muffinki z dodatkiem nutelli

Składniki:

Cytrynowe muffinki z dodatkiem nutelli

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 10 dag masła,
  • 2 średnie jaja surowe,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 średnia cytryna
  • 4 łyżki nutelli

Sposób przygotowania:

Cytrynowe muffinki z dodatkiem nutelli
Mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy mleko i jajka i dokładnie miksujemy. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką. Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym po czym skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i wraz ze skórką i nutellą dodajemy do ciasta, mieszamy. Przgotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.