Sposób przygotowania:
Cygan
Ciasto: utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C około godzinę i przekroić na 2 placki.
Masa budyniowa: część mleka wymieszać z cukrem cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.
Przełożenie placka:
Placek - masa - paski galaretka pomiędzy biszkoptami - masa placek - polewa.
Masa budyniowa: część mleka wymieszać z cukrem cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.
Przełożenie placka:
Placek - masa - paski galaretka pomiędzy biszkoptami - masa placek - polewa.