Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszny, szybki w przygotowaniu deser z kaszki manny o smaku cynamonowym z karmelizowanym rabarbarem i bitą śmietaną z mascarpone.

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Składniki:

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

 

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
  • 2 szklanki mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 5 lekko czubatych łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Etap 1

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone
Pokrojony rabarbar karmelizowany w syropie z mniszka lekarskiego.

Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać syropem z mniszka. Podgrzewać, aż rabarbar zmięknie, a płyn odparuje. Rabarbar przestudzić.

Etap 2

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone
Cynamon dodany do ugotowanej na mleku kaszy.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 2-3 minuty nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać cynamon.

Etap 3

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone
Gotowa kaszka manna rozłożona do szklaneczek.

Dokładnie wymieszać, przestudzić, rozłożyć do szklaneczek.

Etap 4

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone
Karmelizowany rabarbar rozłożony na kaszy.

Na kaszy rozłożyć przygotowany karmelizowany rabarbar.

Etap 5

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone i cukrem pudrem.

Etap 6

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Śmietanę z serkiem rozłożyć na każdej porcji deseru. Dowolnie udekorować.