WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kremowe ciasto tortowe. Idealnie mokre i nie za słodkie.

Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone

Składniki:

Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy biszkopt z kremem z mascarpone
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z cynamonem i mieszany delikatnie z masą jajeczną. Wylewamy na tortownicę i pieczemy o 40 min w temp. 170ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku i zimne przekrawamy na na 2-3 blaty. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder. Chwilę ubijamy i dokładamy mascarpone. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Blaty ciasta smarujemy wiśniową konfiturą i następnie kremem. Składamy i całe ciasto dekorujemy kremem i biszkoptowo - cynamonowymi okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.