Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie, proste i bardzo smaczne.

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

 

  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml jogurtu pitnego wieloowocowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Margarynę rozpuszczamy w rondelku z połową tabliczki czekolady i ostawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie składniki, dodajemy jogurt. Gdy masa będzie jednolita dodajemy rozpuszczoną margarynę z czekoladą. Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki brzoskwinie i posypujemy całość kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto pieczemy około 40- 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Przygotowanie suchych składników na ciasto
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Przygotowanie jajek- miksowanie z cukrem.
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Układanie brzoskwini i skórki pomarańczowej na cieście.