iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowe naleśniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niezwykle puszyste, prawie biszkoptowe naleśniki z dodatkiem białego serka to idealny obiad nie tylko z okazji święta naleśników :)

Czekoladowe naleśniki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe naleśniki

ciasto:

  • 40 dag mąki luksusowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju

dodatkowo:

  • 50 dag serka śmietankowego
  • cukier puder
  • ananasy w puszce

Sposób przygotowania:

Czekoladowe naleśniki

ETAP 1:

Czekoladowe naleśniki
Wymieszać gładkie i płynne ciasto naleśnikowe.

Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę i żółtka jajek, wymieszać gładkie ciasto.

Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze troszkę wody.

ETAP 2:

Czekoladowe naleśniki
Smazyć na goracej patelni cienkie naleśniki.

Patelnię rozgrzać i przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować olejem, wylewając na gorącą patelnię porcję ciasta smażyć kolejno naleśniki.

Ciasta nie wylewać zbyt dużo bo w trakcie smażenia ładnie rośnie.

ETAP 3:

Czekoladowe naleśniki
Ananasa drobno pokroić i dodać do serka.

Serek zmiksować z niewielką ilością syropu którym były zalane ananasy, na gładką masę i dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

Kilka plasterków ananasa drobno pokroić i dodać do serka, ostrożnie wymieszać.

ETAP 4:

Czekoladowe naleśniki
Naleśniki zwinąć lub złożyć na cztery.

Przygotowanym serkiem smarować naleśniki i zwinąć w rulonik, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.