SUPERPRZEPIS

Czekoladowy torcik z kiwi

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Czekoladowy torcik z kiwi Więcej zdjęć (4)

Wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone masą budyniową z kiwi i otulone delikatnym kremem śmietankowym. Smaczne, orzeźwiające ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.

Składniki:

Czekoladowy torcik z kiwi

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

MASA Z KIWI:

  • 500 g kiwi (około 8 szt)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 galaretki o smaku kiwi

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 galaretka kiwi
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik z kiwi

ETAP 1:

Czekoladowy torcik z kiwi
Suche składniki wymieszać z mokrymi, tylko do momentu połączenia.

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i wymieszać z cukrem. W drugim naczyniu rozmącić trzepaczką jajka z olejem i mlekiem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Nie należy ucierać zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Przelać masę do formy o ∅ 26 cm z papierem do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min.

ETAP 2:

Czekoladowy torcik z kiwi
Z ciasta czekoladowego ściąć wyrośniętą "górkę" i wyciąć z niej koło.

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ściąć z ciasta tzw górkę. Ciasta wyrasta sporo, więc należy go z góry przyciąć i wyrównać. Za pomocą metalowej obręczy wycięłam z ciasta koło o średnicy około 18 cm. Jeżeli takiej nie posiadamy można przyłożyć talerzyk i odciąć wokół ostrym nożem. Resztę ciasta rozdrobnić na okruszki.

ETAP 3:

Czekoladowy torcik z kiwi
Na stężałą masę z kiwi położyć czekoladowy krążek.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Kiwi, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka zasypując cukrem. Wlać pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmiksować kiwi blenderem, wlać budyń rozpuszczony w pół szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając wlewać galaretki, aż wszystko się połączy. Spód ciasta zabezpieczyć metalową obręczą lub włożyć do formy, w której się piekło i wylać tężącą masę kiwi. Kiedy warstwa zastygnie, na środku położyć przycięty, czekoladowy krążek.

ETAP 4:

Czekoladowy torcik z kiwi
Wylać krem śmietankowy zakrywając całe ciasto.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i kiedy galaretka będzie już tężeć zmiksować ją razem z ubitą kremówką. Krem wylać na ciasto i wyrównać. Zanim stężeje wysypać okruszki ciasta czekoladowego i lekko docisnąć. Dodatkowo na wierzch można posypać dekoracje cukiernicze. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.


Tagi:

torty ciasta