Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Czerwona fasola z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawka czerwonej fasoli z dodatkiem warzyw i wędliny jest treściwym i bardzo smacznym daniem jednogarnkowym.

Czerwona fasola z warzywami

Składniki:

Czerwona fasola z warzywami

 

  • 40 dag czerwonej fasoli z puszki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,4 selera
  • 0,5 średniego pora
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Czerwona fasola z warzywami

ETAP 1:

Czerwona fasola z warzywami
Obrane warzywa pokroić w pół plasterki, zalać wodą.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, gotować.

ETAP 2:

Czerwona fasola z warzywami
Pokrojony boczek podsmażyć na rozgrzanej patelni.

Boczek pokroić w słupki, wytopić na patelni.

ETAP 3:

Czerwona fasola z warzywami
Boczek połączyć z pokrojonym porem i kabanosami.

Do rumianego boczku dodać pokrojony w krążki por, kabanosy i posiekany czosnek, lekko podsmażyć.

ETAP 4:

Czerwona fasola z warzywami
Por z wędliną połączyć z gotującymi się warzywami.

Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną wędlinę z porem, przykryć i gotować do miękkości.

ETAP 5:

Czerwona fasola z warzywami

Fasolę osączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Do miękkich warzyw dodać fasolę, koncentrat i ketchup, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Tagi:

danie obiad